Se nyhedsbrevet i browser
NYHEDSbrev | Hospitalsenhed Midt
Regionshospitalerne i Viborg, Silkeborg, Hammel og Skive
  Uge 24 - 2025  

Ny sterilcentral indviet på hospitalet i Viborg

 
 
Ny moderne sterilcentral blev forleden indviet på RH Viborg. Den nye sterilcentral er optimeret til fremtidens arbejdsgange for, hvordan instrumenter til operation og andre indgreb bliver rengjort og sendt i cirkulation mellem læger og sygeplejersker, der bruger dem, og de ansatte i sterilcentralen, der sikrer, at instrumenternes kvalitet og hygiejne er i top.  
 
Sterilcentralen er blevet bygget om, mens den har været i fuld drift. I byggeperioden har de ansatte arbejdet i en midlertidig sterilcentral, mens den gamle er raget ned og bygget op på ny lige på den anden side af væggen. Og ikke en eneste operation er blevet aflyst i perioden på grund af manglede instrumenter fra sterilcentralen.  
 
- Det er virkelig godt gået af alle ansatte i sterilcentralen og alle de byggefolk, der har været involveret i byggeriet. De fortjener et stort skulderklap for deres fleksibilitet og for at have omstillet sig til først forholdene i den midlertidige sterilcentral og nu den nye, mens de samtidig har måttet lave flere krumspring undervejs. Men de har virkelig leveret varen og klaret deres daglige arbejde på imponerende vis på trods af, at ombygningen har udfordret deres praksis og daglige rutiner, lyder det fra chefsygeplejerske Christine Dragsbæk Knudsen fra Operation og Intensiv, som Sterilcentralen hører under.   
Læs mere på hjemmesiden

Børn og unge lærer at håndtere deres astma på parkourbanen

 
 

I samarbejde med GAME Streetmekka Viborg har RH Viborg skabt et nyt tilbud til børn og unge med astma. Gennem leg og bevægelse og i uformelle rammer væk fra hospitalet lærer de sammen med andre børn lære at forstå kroppens signaler og tage hånd om deres astma.  

 - Med tilbuddet forsøger vi at ”afhospitalisere” forløbet. Derfor har det været helt centralt for os at skabe konceptet i GAME’s anderledes og mere uformelle rammer. På den måde får vi mere fokus på ”det hele menneske” frem for ”patienten”, og vi rykker opmærksomheden fra sygdom og hospital til trivsel, sundhed og muligheder, forklarer chefsygeplejerske Ann Bossen Herling fra Børn og Unge.  

Under titlen ”Styrrummet” mødes børn og unge med astma i aldersinddelte grupper til ”astmaskole” med hospitalets medarbejdere i GAME Streetmekka. Her sørger GAME’s instruktører for sjove aktiviteter, der samtidig kan udfordre puls og vejrtrækning, mens teoretisk viden om astma og medicin bliver leget ind i løbet af dagen.   

- Vores erfaring er, at patientskolerne og mødet med andre i samme situation har utrolig stor betydning for børn og unges mestring af egen sygdom og særligt for deres trivsel og livskvalitet, fortæller Ann Bossen Herling.   

Læs mere på hjemmesiden

Ring til rådgivningstelefonen og få følgeskab til hospitalet

 
 
Social Sundhed og Regionshospitalet Viborg sætter gang i samarbejde, som skal støtte mennesker i sårbare positioner i deres møde med sundhedsvæsenet. 
 
Det kan være svært at finde vej i sundhedsvæsenet – især hvis man står alene. Derfor har organisationen Social Sundhed nu åbnet en ny lokalafdeling i Viborg i tæt samarbejde med Regionshospitalet Viborg. Her tilbydes støtte og følgeskab til mennesker i socialt sårbare positioner. 
 
- Alt for mange mennesker oplever i dag, at det er svært at få gavn af sundhedsvæsenets tilbud, og det kan være svært at møde op til aftaler, når man står i en sårbar position. De har brug for støtte og følgeskab – og det er netop dét, som vores frivillige brobyggere kan hjælpe med, siger Anna Bjørn Esbjerg, koordinator i Social Sundhed Viborg.  
 
Hjælpen er kun ét opkald væk. Både borgere, pårørende og fagpersoner kan alle hverdage mellem klokken 08.00-15.30 ringe direkte til rådgivningstelefonen, hvor primært Anna Bjørn Esbjerg vil hjælpe med at skabe kontakt til en frivillig brobygger.  
 
Anna Bjørn Esbjerg har i øvrigt fået kontorplads sammen med socialsygeplejerskerne på Regionshospitalet Viborg, og to-tre dage om ugen er det muligt at møde hende fysisk på hospitalet.  
Læs mere på hjemmesiden

Tak for den store indsats – frivillige hyldet

Der var fælles hygge, taknemlighed og inspiration, da de frivillige traditionen tro blev fejret på RH Silkeborg og RH Viborg.  
 
Sygeplejefaglig direktør i Hospitalsenhed Midt, Mette Fjord Nielsen, sagde tusind tak for indsatsen til de frivillige ved de årlige frivilligheds-arrangementer på henholdsvis RH Silkeborg og RH Viborg.    
 
Efter en hyggelig fællesspisning, hvor snakken gik ved bordene, fortalte Mette Fjord Nielsen om de nyeste samarbejder med frivillige i HE Midt. For eksempel pårørendekorpset på Hammel Neurocenter, fælleslæsning på Vestdansk Center for Rygmarvsskade og et partnerskab med den landsdækkende organisation, Social Sundhed.  
 
Frivillighedsarrangementernes sidste punkt var et oplæg fra Psykiatrien i Region Midtjylland. Konsulent Jette Dupont Lauritsen fortalte om, hvordan psykiatrien rekrutterer og samarbejder med frivillige - de såkaldte ”En af os-ambassadører”, som selv har haft psykisk sygdom inde på livet.   
 
Indslaget var meget aktuelt i betragtning af, at psykiatrien og somatikken er i gang med at blive integreret som en del af den nye sundhedsreform. 
Læs mere på intra

Skive-professor modtager pris for forskning i mandlig fertilitet

 
 
Mandlig fertilitet og et nyt system til klassificering af mænd med nedsat sædkvalitet er omdrejningspunktet i den videnskabelige artikel, som for nylig indbragte professor Peter Humaidan og hans kollega Sandro Estevez den anerkendte, internationale pris ”Robert G. Edwards Prize Paper”.  
 
- I vores forskning har vi foreslået en inddeling i fem grupper og udviklet kriterier for kortlægning af mandlig infertilitet, som kan danne udgangspunkt for fremtidig forskning i og ikke mindst behandling af mandlig infertilitet, forklarer professor Peter Humaidan fra Fertilitetsklinikken på RH Skive.  
 
De fem kriterier inkluderer årsagerne til mandlig infertilitet (fx om den er medfødt, erhvervet eller skyldes usund livsstil) – og dermed ikke mindst også om mulighederne for medicinsk at behandle infertiliteten hos manden. 
Læs mere på hjemmesiden

Forskere får millionbevilling til at behandle hjerneskade

 
 
Gennem brug af Extended Reality-teknologi vil forskere fra Regionshospitalet Hammel Neurocenter behandle en udbredt, men ofte overset følge efter hjerneskade.  
 
En blodprop, hjerneblødning eller hjerneskade opstået ved en ulykke kommer sjældent alene. Mellem 30 og 50 procent af de patienter, der får en hjerneskade, bliver også ramt af den ofte oversete følge, spatial neglekt - en neurologisk tilstand, der påvirker evnen til at opfatte den ene side af rummet. 
 
I et nyt ambitiøst projekt skal patienter træne evnen til at opfatte begge sider af rummet igen med hjælp af Extended Reality-teknologi, der blandt andet engagerer patienterne med en virtuel spiloplevelse.  
 
European Cooperation in Science and Technology (COST Action Network), som hører til under EU, har netop godkendt en millionbevilling til projektet kaldet neuroXRehab. Over de næste fire år involverer det klinikere, forskere og udviklere fra mere end 20 europæiske og amerikanske lande - og er med Regionshospitalet Hammel Neurocenter, Hospitalsenhed Midt samt Aarhus Universitet - Health i spidsen for det store forskningssamarbejde.  
 
Fra Hammel Neurocenter er det seniorforsker og neuropsykolog Lars Evald samt forsker Iris Brunner, der er tilknyttet projektet.  
Læs mere på hjemmesiden

Sidste mulighed - deltag i undersøgelse om kommunikation

 
 
Kommunikation inviterer alle medarbejdere i HE Midt til at udfylde et spørgeskema, som undersøger, hvor de modtager information om deres arbejdsplads, og hvad de gerne vil vide noget om.   
 
For at blive endnu bedre til at give medarbejderne aktuel og relevant information om deres arbejdsplads har Kommunikation udarbejdet et spørgeskema, som undersøger den interne kommunikation i HE Midt.   
 
Undersøgelsen afdækker:   
  • Hvor medarbejderne modtager informationer om HE Midt 
  • Hvad medarbejderne gerne vil vide noget om 
Alle medarbejdere har fået tilsendt en mail med et link til spørgeskemaet, som tager 5-10 minutter at udfylde. Besvarelserne er anonyme. Fristen for at besvare spørgeskemaet er den 15. juni 2025.   
 
Link til spørgeskema

Kom og se ”Lastbiler for børn”

 
 
Lørdag den 14. juni 2025 besøger "Lastbiler for børn" endnu engang Regionshospitalet Viborg for at sprede glæde hos indlagte børn og deres familier. Mellem klokken 10 og 12 parkerer en række lastbiler langs Heibergs Allé fra rundkørslen og op mod det gamle p-hus. Her viser chaufførerne de flotte lastbiler frem, og børnene får i dagens anledning lov til at sætte sig op i de store biler og se dem indefra – og måske får de lov til at dytte med hornet 
Læs mere på Facebook

Deltag i motionsløb

 
 
Vær med på holdet, når HE Midt deltager i de 4 store, lokale motionsfester i Viborg, Silkeborg, Hammel og Skive hen over sommeren. Du kan deltage, uanset om du er hurtigløber eller bare gerne vil gå ruten med kollegerne eller tage del i det sociale fællesskab. Hospitalsledelsen betaler deltagergebyret og løbetrøje til alle, der deltager på hospitalsenhedens hold.
Tilmeld dig her

Nyt stort studie er milepæl for patienter i fertilitetsbehandling

 
 
I et nyt dansk studie forankret på Fertilitetsklinikken på RH Skive fandt forskere ingen effekt af at behandle ubalance i den vaginale bakteriesammensætning forud for ægoplægning. Resultatet udfordrer en populær fortælling og styrker behovet for evidens i en branche udfordret af kommercielle løfter og usikker viden.  
 
- Negative resultater er måske ikke umiddelbart så interessante, som hvis budskabet var, at vi nu kunne have øget graviditetschancerne markant. Men både patienter og sundhedsfaglige bliver bombarderet med gode historier og kommercielle tests, der lover guld og grønne skove, hvis man bliver undersøgt og behandlet for en given bakterie i underlivet. Dette studie viser ganske tydeligt en anden historie, siger Thor Haahr Pedersen fra Fertilitetsklinikken på RH Skive. 
Læs mere på hjemmesiden

Korps hjælper pårørende til patienter med hjerneskade

 
 
Med et nyt pårørendekorps håber Hammel Neurocenter at kunne støtte pårørende til indlagte patienter med hjerneskade bedre gennem en svær tid. Korpset består af pårørende til tidligere indlagte patienter.  
 
- Når vi taler med pårørende til tidligere indlagte patienter, fortæller de ofte, at de ville ønske, de havde mødt nogen, der kunne have givet dem håb, og nogen, som havde prøvet at stå i det samme. Dét ønske vil vi gerne prøve at imødekomme med det nye pårørendekorps, fortæller pædagogisk sociolog Mette Ryssel Bystrup fra Hammel Neurocenter.  
 
Det nye pårørendekorps er en del af en faglig prioritering og styrkelse af centrets pårørende-indsats. I praksis består det nye korps ind til videre af syv pårørende til tidligere indlagte patienter. De syv frivillige har alle sagt ja til at dele deres erfaringer og stå til rådighed med lyttende ører, viden og støtte til pårørende til indlagte patienter på Hammel Neurocenter.
 
- Tanken er så, at vi vil matche de pårørende med nogen, der ligner dem - ud fra kriterier som geografi, livssituation og ikke mindst relation til den ramte, forklarer Mette Ryssel Bystrup. 
Læs mere på hjemmesiden

Pixi-tjeklister skal sikre gode overgange mellem sektorer

 
 
 
Samarbejdsaftalen, der beskriver, hvordan kommuner og hospitaler samarbejder om indlæggelser og udskrivelser på hospitalet, er for nylig udkommet i tre brugervenlige pixi-tjeklister.   
 
- Vi skal hjælpe borgerne med de gode overgange, når de bliver indlagt på hospitalet, og når de bliver udskrevet igen. I den forbindelse følger vi vores samarbejdsaftale, der detaljeret beskriver samarbejdet mellem kommune og hospital. Mens samarbejdsaftalen er detaljeret og lang, så er de nye pixi-tjeklister, der for nylig er udkommet, et hjælpeværktøj, der er hurtig at slå op i, siger Bodil Olesen, risikomanager og kvalitetskonsulent i HE Midt.   
 
Der er udarbejdet tre pixi-tjeklister af samarbejdsaftalen. Det er tre korte og brugervenlige beskrivelser af henholdsvis:   
  • Indlæggelse i Hospitalsenhed Midt 
  • Udskrivelse fra Akutafdelingen til Viborg, Skive og Silkeborg kommuner 
  • Udskrivelse fra sengeafsnit til Viborg, Skive og Silkeborg kommuner 
Pixi-tjeklisterne er et arbejdsredskab, hvor man kan finde et hurtigt svar på et spørgsmål. Og de giver et hurtigt overblik, når man som sundhedsprofessionel har brug for at finde kort information om indlæggelser og udskrivelser.  
Se video om tjeklister
 
NYHEDSbrevet udgives af Hospitalsenhed Midt | Ansvarshavende redaktør: Cecilia Honores Møller
Redaktion (tekst og layout): Winnie Axelsen Elmstrøm, Rikke Jungberg Pedersen, Christian Hald og Rikke Dueholm
Foto (hvis ikke andet fremgår under billedet): Agata Lenczewska-Madsen