Se nyhedsbrevet i browser
NYHEDSbrev | Hospitalsenhed Midt
Regionshospitalerne i Viborg, Silkeborg, Hammel og Skive
  Uge 2 - 2025  

KUF-fællesskaber giver mening for både ansatte og patienter

 
 
Fællesskaberne for klinik, uddannelse og forskning, KUF, er blevet evaluereret i HE Midt. Alle er enige om, at KUF-fællesskaberne giver værdi og skal leve videre i organisationen.

HE Midts ambitiøse fællesskab på tværs af klinik, uddannelse og forskning - i daglig tale kaldet KUF-fællesskaberne - er blevet midtvejsevalueret.

Formålet med evalueringen har været at få en dybere forståelse af KUF-fællesskabernes udvikling, de opnåede resultater, udfordringer, succeser og forventninger til fremtiden.

- Jeg synes, at KUF er blevet langt mere succesfuldt, end jeg på forhånd havde forventet. Vi er indtil videre lykkedes med mere, end jeg havde håbet på, siger lægefaglig direktør i HE Midt, Claus Brøckner Nielsen.

En central pointe i midtvejsevalueringen er, at arbejdet med KUF-fællesskaberne har styrket relationer og samarbejde på tværs i organisationen. Derudover nævner Claus Brøckner Nielsen blandt andet det værdifulde internationale samarbejde, som er etableret med Kings Health Partners i London.
Læs mere på intra

Nyt: Forudgående registreret fravalg af genoplivning ved hjertestop

 
 
Den 15. januar 2025 træder nye regler om forudgående fravalg af genoplivning ved hjertestop i kraft. Da et fravalg først er gældende 7 kalenderdage efter et registreret fravalg, vil vi se de første fravalg fra og med den 22. januar 2025.  
 
Med de nye regler får borgere, der er fyldt 60 år, og som er i stand til at varetage sine egne helbredsforhold, mulighed for at registrere et fravalg af genoplivningsforsøg ved hjertestop.
 
Man skal som udgangspunkt altid forsøge genoplivning, hvis en patient har hjertestop. Men der er 6 situationer, hvor man ikke skal:
 
1: Når døden er helt åbenbar, eller den var forventet af lægen.
2: Når en læge i situationen fravælger genoplivningsforsøg.
3: Når en læge på forhånd har fravalgt genoplivningsforsøg.
4: Når patienten selv har fravalgt genoplivningsforsøg i den aktuelle sygdomssituation.
5: Når patienten selv har registreret et fravalg af genoplivningsforsøg ved hjertestop (dette er den nye bestemmelse).
6: Når det er besluttet i et behandlings- eller livstestamente, og patienten er vurderet varigt inhabil.
Læs mere om det nye fravalg på intra

Jordemødre i HE Midt hjalp næsten 2000 børn til verden sidste år

 
 
Et år er gået, og det betyder, at den store fødselstavle på RH Viborg er blevet rømmet for knappenåle.

Knappenålene synliggør hver enkel fødsel i HE Midt. De blå repræsenterer drengene og de røde pigerne, og 2024 sluttede med henholdsvis 1031 blå og 942 røde nåle på tavlen. I alt 1973 nyfødte børn kom til verden på RH Viborg.

Juni blev den måned i 2024, hvor der blev født flest børn med hjælp fra jordemødrene i HE Midt. Der var 187 fødsler i årets første sommermåned. I december var der færrest fødsler – nemlig 140 styk.

16 gange i 2024 blev der født tvillinger, og der blev foretaget 333 kejsersnit. 771 kvinder i EH Midts område blev sidste år mødre for første gang, mens 1186 fødende havde prøvet det før.

Partnerskab skal hjælpe socialt sårbare mennesker

 
 
HE Midt indgår ambitiøst partnerskab med den landsdækkende organisation Social Sundhed, som arbejder for at sikre social lighed i sundhed.

Mennesker i sårbare og udsatte livssituationer kan have svært ved at profitere af sundhedsvæsenets mange tilbud.

Nu går HE Midt ind i et partnerskab, som skal hjælpe socialt sårbare patienter før, under og efter deres aftaler på hospitalet.

Partneren hedder Social Sundhed - en nonprofitorganisation, som arbejder for at sikre mere social lighed i sundhed i hele Danmark.

- Det er rigtig vigtigt at kunne hjælpe socialt sårbare mennesker, som kan have det svært i mødet med sundhedsvæsenet. Partnerskabet med Social Sundhed skal give mulighed for, at denne gruppe borgere kan få en frivillig brobygger med til aftaler og behandlinger i sundhedsvæsenet, og vi tror på, at dette partnerskab kan gøre en stor forskel for borgerne, siger chefsygeplejerske i Kirurgi på RH Viborg, Helle Skytte.
Læs hele nyheden på hjemmesiden

Skoliose-team bliver samlet i Silkeborg og får nyt udstyr

 
 
Nyt udstyr giver mulighed for at få bedre billeder af de patienter, som bliver undersøgt for skoliose (skæv ryg) på RH Silkeborg i HE Midt.

Røntgen og Skanning i HE Midt samler alle sine skoliose-undersøgelser på RH Silkeborg.

Samtidig er der købt nyt og bedre udstyr, som giver mulighed for at samle røntgenbilleder og skanninger af skoliose-undersøgelser i ét røntgenrum.

- På RH Silkeborg har vi et skoliose-team, bestående af en fysiker, en radiolog, en kiropraktor og fire radiografer. Vores ambition er at højne kvaliteten af vores skoliose-undersøgelser og samtidig holde stråledosis så lav som mulig, siger specialeansvarlig radiograf i Røntgen og Skanning, Karin Kronborg.

Skoliose-teamet har været igennem en test- og indkøringsfase af det nye skoliose-udstyr for at optimere protokollerne og dermed give den bedst mulige undersøgelse af patienternes rygge.
Læs hele nyheden på hjemmesiden

Nye klistermærker med tlf.-numre til hjertestop i Viborg

 
 
RH Viborg har fået nyt nødtelefon-nummer, der skal bruges ved hjertestop, når hospitalet i beredskabssituationer bruger nødtelefoni. Det betyder, at det klistermærke, der er på de fleste telefoner i Viborg og viser telefonnummer til hjertestop, skal skiftes. Hent de nye klistermærket i depotet.
Læs mere på intra

Stor forskel i behandling af englevinger i Danmark

 
 
Nye forskningsresultater fra regionshospitalerne i Viborg og Silkeborg viser, at der er stor forskel på, hvordan diagnosen englevinge (også kaldet scapula alata i fagsprog) stilles og hvilken behandling og praksis, som patienterne bliver tilbudt på de offentlige hospitaler i Danmark.
Læs mere på hjemmesiden

Forskningsprojekter i HE Midt får tildelt over 3 mio. kroner

 
 
HE Midt er blevet bevilget i alt 3.142.000 kroner fra Region Midtjyllands Sundhedsvidenskabelige Forskningsfond.  
 
Ansøgningerne er nu blevet læst og behandlet, og beslutningen er, at Region Midtjyllands Sundhedsvidenskabelige Forskningsfond tildeler HE Midt 3.142.000 kroner.  
 
Midlerne, som bliver udmøntet i HE Midts budget for 2025, bliver fordelt på seks projekter, én ph.d., et seniorstipendie samt to korterevarende stipendier.  
 
- Det glæder mig, at så mange af vores forskningsprojekter er blevet bedømt til at kunne modtage økonomisk støtte fra Region Midtjyllands Forskningsfond. Jeg er stolt på vegne af de engagerede og dygtige forskere, og udvælgelsen viser, at forskningen i HE Midt spænder bredt og holder et rigtig højt niveau, siger forskningschef i HE Midt, David Høyrup Christiansen.  
 
Flere af HE Midts forskningsprojekter taler ind i den nye sundhedsreform, som skal ruste sundhedsvæsenet til fremtidens udfordringer.
Læs mere på hjemmesiden
 
NYHEDSbrevet udgives af Hospitalsenhed Midt | Ansvarshavende redaktør: Cecilia Honores Møller
Redaktion (tekst og layout): Winnie Axelsen Elmstrøm, Christian Hald og Rikke Dueholm
Foto (hvis ikke andet fremgår under billedet): Agata Lenczewska-Madsen